سلول‌های خورشیدی زیستی

سلول‌های خورشیدی ساخته شده از ویفرهای سیلیکونی، کاربرد بسیاری دارند. سلول‌های خورشیدی به تنهایی، برای فراهم کردن توان لازم دستگاه‌های کوچک، مانند ماشین حساب الکترونیکی کاربرد دارد. آرایه‌های فوتوولتاییک، الکتریسیتهٔ پایدار و تجدیدپذیری را تولید می‌کنند که عمدتاً در موارد عدم وجود شبکهٔ انتقال و توزیع الکتریکی کاربرد دارد. برای مثال می‌توان به محل‌های دور از دسترس، مانند کاوشگرهای فضایی و ساختمان‌های مخابراتی دور از دسترس اشاره کرد. علاوه بر این استفاده از این نوع انرژی امروزه در محل‌هایی که شبکهٔ توزیع هم موجود است، به منظور کمک به کم کردن تکیه و فشار بر سوخت‌های فسیلی و دیگر دشواری‌های محیط زیست و از دیدگاه اقتصادی مرسوم شده و در حال گسترش است.
تعداد جلسات :

1جلسه

تعداد دانشجویان :

325

ویدیو معرفی
پخش ویدیو
وضعیت فعلی
Ended
قیمت
رايگان
دوره ended

انرژی که از طریق خورشید به زمین می‌رسد ۱۰۰۰۰ بار بیشتر از انرژی مورد نیاز انسان است. مصرف انرژی در سال ۲۰۵۰ یعنی سال ۱۴۲۹ شمسی، ۵۰ تا ۳۰۰ درصد بیشتر از مصرف امروزی آن خواهد بود. با اینحال اگر فقط ۰٫۱ درصد از سطح زمین با مبدل‌های انرژی خورشیدی پوشیده شوند و تنها ۱۰ ٪ بازده داشته باشند برای تأمین انرژی مورد نیاز بشر کافی است.

در مرکز خورشید هر ثانیه ۷۰۰ تن هیدروژن به انرژی تبدیل می‌شود (به صورت فوتون یا نوترینو). دمای خورشید در مرکز آن ۱۵ میلیون و در سطح آن ۶ هزار درجه سانتیگراد است. انرژی تولید شده در سطح خورشید بعد از ۸ دقیقه به سطح زمین می‌رسد. نور خورشید که به زمین می‌رسد شامل طول موج‌های زیر است: ۴۷ درصد فرو سرخ، ۴۶ درصد نور مرئی، ۷ درصد فرابنفش. از این رو سلول‌های خورشیدی باید در ناحیه فرو سرخ و نور مرئی جذب بالایی داشته باشند.

سلول‌های خورشیدی زیستی

محققان دانشگاه روهر بوخوم ( RUB ) آلمان، نوعی سلول خورشیدی با پایه زیستی را توسعه داده اند. آنها به منظور ایجاد جریان الکترونی کارآمد، دو پروتئین فوتو سیستمیک 1 و 2 را که در گیاهان وظیفه فتوسنتز را برعهده دارند درون مولکول های پیچیده ای جاسازی کردند که این مولکول ها در آزمایشگاه پرورش یافته اند. این تیم از محققان به رهبری پروفسور Wolfgang Schuhmann ازگروه تحلیلی شیمی و مرکز علوم الکتروشیمیایی (CES) و پروفسور  Matthias Rögner از گروه بیوشیمی گیاهی، گزارشی را در مجله Angewandte Chemie به چاپ رسانده اند.
فوتو سیستم 1 و 2 در برگها، از انرژی نور برای تبدیل دی اکسید کربن به اکسیژن و زیست توده، به طور بسیار موثری استفاده می کنند. اما محققان پروژه سلول های خورشیدی با پایه زیستی دانشگاه بوخوم، به جای زیست توده برق تولید می کنند. تیم پروفسور Rögner این دو فوتو سیستم را از سیانو باکتری های گرماگرایی که درچشمه های آب گرم ژاپن زندگی می کنند جدا کرده اند. این فوتوسیستم ها به دلیل زیستگاه و رفتارشان، نسبت به انواع پروتئین هایی که در شرایط غیر عادی محیطی اتفاق نمی افتد بسیار با ثبات تر می باشند. تیم پروفسور Schuhmann مواد رسانای الکترونی پیچیده ای را با نام هیدروژل های اکسیداسیون و کاهش توسعه داده است. این محققین فوتوسیستم ها را به منظور اتصال آنها به الکترودهای سلول های فتوولتائیک، درون این هیدروژل ها تعبیه کردند.
سلول از دو محفظه تشکیل شده است. در محفظه اول، پروتئین فوتوسیستم 2 الکترون ها را از مولکول های آب بیرون کشیده و در نتیجه اکسیژن تولید می کند. الکترون ها از هیدروژل اکسیداسیون و کاهش به سوی الکترود واقع در محفظه اول مهاجرت می کنند که این الکترود به الکترود واقع در محفظه دوم متصل است. الکترود واقع در محفظه دوم الکترون ها را توسط یک هیدروژل اکسیداسیون و کاهش دیگر، به سوی فوتوسیستم 1 هدایت می کند. در آنجا الکترون ها به سمت اکسیژن هدایت شده؛ آب تولید می شود. فوتوسیستم ها تنها در صورتی قادر به انجام این فرآیند می باشند که توسط انرژی نور، توان لازم را کسب کرده باشند. بنابراین، اگر در معرض نور قرار گیرند، جریان برق مداومی در درون سیستم بسته وجود خواهد داشت.

به منظور تبدیل انرژی خورشیدی به انرژی الکتریکی، بین دو الکترود باید اختلاف پتانسیل وجود داشته باشد. محققان دانشگاه بوخوم این اختلاف پتانسیل را با قرار دادن هیدروژل های اکسیداسیون و کاهش متفاوت که دارای پتانسیل های مختلفی می باشند ایجاد کرده اند. این اختلاف پتانسیل، ولتاژ سلول فتوولتائیک زیستی را مشخص و در نتیجه بهره وری آن را تعیین می کند. در حال حاضر، بهره وری سلول های خورشیدی با پایه زیستی چند نانووات در هر سانتی متر مربع می باشد.طبق اظهارات پروفسور Rögner، این سیستم ممکن است با رنگ آبی خود در توسعه سلول های نیمه مصنوعی و طبیعی با هدف کمک به عبور نور در دیگر سیستم های حامل انرژی مانند هیدروژن مطرح گردد.

::: دوره‌های مفید دیگر :::
harmonya_sas
/5